divendres, 21 de setembre del 2012

Primera setmana del curs

La primera setmana del curs ha estat plena de novetats. En Valencià hem dedicat les primeres classes a una presa de contacte per tres vies: l'explicació dels objectius, del sistema de treball i d'avaluació; la realització d'una prova de coneixements previs amb un grau de dificultat relatiu a fi de començar a familiaritzar-vos amb el tipus d'activitats que es realitzaran durant el curs; la presentació d'unes normes de funcionament i la seua discussió. La idea no és una altra que implicar-vos més i motivar l'interés per treballar de manera distinta a la que esteu acostumats: creant de manera metòdica i cooperativa els coneixements que prescriu el currículum. Sense llibre de text es pot generar inicialment certa ansietat perquè... on són els continguts a estudiar? La resposta no està en el vent sinó en el treball que desplegarem setmana rere setmana a les classes, al vostre blog d'aula i al wiki del curs. Ja veureu com els continguts apareixen de la mà de les activitats diverses que proposarem per a reelaborar-los entre tots.

Les tres sessions de la setmana pròxima les dedicarem a finalitzar la correcció de la prova inicial si encara no s'ha fet. També acabarem d'acordar les normes de funcionament de classe. Farem una primera pràctica de resum d'un text per a reduir-lo a la quarta part de la seua extensió sense deixar cap idea fonamental pel camí. I, finalment, si ja heu adquirit el llibre de lectura Les veus del temps (I) podrem començar les tertúlies amb sis poemes clau de literatura medieval seleccionats per a suscitar les primeres reflexions i opinions que ens conviden a indagar més en la literatura clàssica les setmanes pròximes. A aquesta darrera activitat podrem dedicar entre 3 i 4 sessions. La seqüència didàctica té com a finalitat que redacteu individualment un comentari crític sobre els poemes debatuts a classe. Aquest comentari es convertirà en el primer treball de lectura que publicareu al blog d'aula. Convé, doncs, que durant la setmana que ve tothom o la majoria dispose ja del llibre de l'editorial Bromera.

Si algú vol començar optativament a escriure en el blog d'aula aquest cap de setmana, ha d'activar-lo obrint el compte de correu de gmail i acceptant la invitació que el professor li ha enviat. Si no teniu gaire idea de com continuar fent, la setmana vinent explicarem com es publica i navega dins del blog en una sessió de classe. Per acabar, no oblideu escriure unes línies al vostre quadern de classe que resumisquen tot el que hem fet aquesta setmana. Cal començar a entrenar-se en l'escriptura en valencià. Fins dilluns.