dissabte, 22 de setembre del 2012

Consells per a escriure l'apunt setmanal del blog


Hem comprovat que esteu registrant-vos a poc a poc en el blog d'aula i que ja us heu decidit a publicar el primer post. Volíem fer-vos alguna recomanació abans que res per tal que milloreu el contingut de l'escrit.
Cal escriure setmanalment (a partir del 24 de setembre serà obligatori) una entrada al blog d'aula, si més no, com a part del portfolio personal on reflectireu els aprenentatges de l'assignatura de Valencià (1r de Batxillerat). Hi publicareu un resum setmanal d'algun d'aquests punts:
  • activitats desplegades, 
  • continguts vistos a classe i apresos,
  • dificultats trobades i superades, 
  • dinàmica dels treballs individuals o grupals, 
  • opinions que s'han expressat sobre les activitats o valoracions que et vénen ara al cap.
Poseu un títol que presente la idea més important que heu expressat a l'escrit. Si voleu deixar-lo per al final, abans de tancar l'apunt, és probable que us vinga al cap un bon titular. Convé fugir del títol previsible: "Setmana del 24 al 30 de setembre".

L'estil serà de diari personal on s'entremesclen diverses tipologies textuals: narrativa, expositiva i argumentativa, principalment. No és necessari separar l'escrit per dates. Cal presentar-lo com un tot. Per exemple: "Al llarg de la setmana hem fet tres activitats distintes. El primer dia, ..., el segon... La més interessant ha sigut la proposta d'escriure en un blog... Trobe que amb aquesta idea milloraré..."  Val a dir, fixeu-vos en alguna particularitat significativa per al vostre aprenentatge. Això requereix una xicoteta reflexió del que s'ha fet en Valencià durant la setmana. No es busca la narració asèptica sense reflexió, sinó que descrigueu activitats, continguts i que expresseu el que us aporten.

L'extensió mínima i màxima dependrà del que hàgeu de contar i podrà variar. No pretenem que expresseu exhaustivament ni amb detall les activitats de les tres sessions de la setmana. Això no obstant, veureu que si pareu a pensar què es fa a classe i què resulta més significatiu per a vosaltres, necessitareu més de sis línies en l'apunt que feu. 

Convé acompanyar l'escrit amb una imatge que il·lustre, ni que siga remotament, algun aspecte del contingut o de les emocions que expressen els vostres escrits. També hi caben les imatges metafòriques, de contrapunt.

Quan acabeu el vostre escrit, abans de publicar-lo heu d'etiquetar-lo amb la sigla del vostre nom i el primer cognom seguit d'una coma (exemple per a Josep Manel Peris: JM Peris,). Després, cliqueu en "FET". La finalitat és d'usar les etiquetes dels vostres noms per a reagrupar tots els escrits individuals en una sola ullada dins el "blogroll".

No us angoixeu. Aquesta mena d'escrits requereixen al principi un entrenament i una vigilància en l'expressió que podreu dominar en poques setmanes. Es tracta que aprenguem de tots. Mireu, com un petit exemple, l'apunt setmanal que el vostre professor fa en aquest blog del curs.

Ànim, i enhorabona als primers atrevits!