Videolit

ÍNDEX D'AQUESTA PÀGINA

A. Presentació del gènere multimèdia "videolit"
B. Etapes d'elaboració del videolit:
  1. Penseu el text
  2. Prepareu el text, les imatges i la melodia
  3. Producció del videolit
  4. Important: títols de crèdit
  5. Postproducció del vídeo
  6. Difusió i avaluació
C. Prova a fer un videolit de poesia amb Haikús
D. INFO d'ampliació

A. PRESENTACIÓ DEL GÈNERE


Videolit és una càpsula audiovisual que s’articula a partir d’un text literari. S’inclou en les estratègies d’aprenentatge actiu a través d’un projecte de creació.



Videolit.org és la xarxa social que aplega projectes transversals que utilitzen l’art i la literatura, una plataforma d’intercanvi del treball d’artistes i pedagogs que treballen amb la paraula i la imatge amb finalitats creatives, formatives i/o divulgatives: dansa, performances, videolits, publicitat, disseny, metodologies d’aprenentatge, etc.

Elaborar un videolit, és, doncs, crear un vídeo experimental, de dos a quatre minuts -segons que recomanem nosaltres-, amb llenguatge artístic (imatges, icones, símbols, melodies i efectes sonors...) i llenguatge textual (veus narratives, cançons, grafies, escrits). Per la seua aparent complexitat seria convenient de veure'n alguns exemples en línia basats en les lectures dels estudiants. Poden crear-se sobre poemes, narracions i peces teatrals, si bé, el gènere literari més utilitzat és la poesia.

La investigadora Sandra Hurtado ens dóna més pistes sobre l'abast del videolit:
El punt de partida [del videolit] és l'anàlisi d'un autor, una obra literària, un text d'interés artístic, ... Així, es tracta de dur a terme una interpretació del text, una comprensió dels sentiments que l'autor aboca en la seua obra, entendre la visió de l'autor, per després poder plasmar-la al videolit​​, des d'una òptica pròpia, una visió personal i íntima del text analitzat. La interpretació que s'efectua no està sotmesa a cap tipus de normes ni restriccions, de manera que el creador del videolit ​​podrà aprofitar, de manera conscient o inconscient, els seus coneixements, experiències, gustos i impressions en tal procés. La subjectivitat en la creació va acompanyada, sens dubte, per la llibertat a l'hora de mostrar una percepció particular de l'obra.
N'hem seleccionat alguns exemples per tal que adquiriu la noció del gènere multimèdia, sense l'obligació de caure en la repetició d'aquests models. A més, vosaltres podeu buscar més videolits en la xarxa (potser amb altres noms: videopoemes, etc.):

1.- General, el teu tanc, sobre el poema homònim de Bertolt Brecht
2.- És així, si us plau. Poema de V.A. Estellés (Batxillerat)
3.- Francesc Vicent Garcia. Poema del Rector de Vallfogona (2n de Bat)
4.- Vicent Andrés Estellés, per exemple (2n Bat-Anna Gascon)
5.- Vinyes verdes vora el mar. Poema de Josep Maria de Sagarra, cantat per Llach.
6.- Thank You, Shakespeare. Teatre
7.- Una questione privata - novel·la (cast.)
8.- CATACLISME, sobre un poema de Lluís Calvo
9.- Tot l'enyor de demà, sobre el poema homònim de Joan Salvat Papasseit
10.- L'encís que fuig. sobre el poema homònim de Maria Antònia Salvà 
11.-The old man and the sea, sobre la novel·la El vell i la Mar, de Hemingway 
12.- Ítaca, poema recitat de Kavafis en grec, subtitulat en castella. Història visual.
13.-16 haikus de diversos autors en català i castellà.
14.- Sis poemes de dones poetesses per al 8 de març de 2015.

El curs 2012-13, els alumnes de 1r de Batxillerat van crear 25 videolits sobre l'obra teatral d'Àngel Guimerà, Terra baixa. Us presentem ací set dels treballs que quedaren en els primers llocs de la competició de final de curs.
  1. Carlos Sanz
  2. Silvia Calabuig 
  3. Sergio Ramírez, Daniel Melguizo i Andrea Ribas
  4. Laura Fernández 
  5. Paula Berzal 
  6. Daniela Araujo 
El curs 2013-14 se'n féu també el 2n concurs de videolits a juny sobre l'obra de Guimerà Maria Rosa, i aquests tres són els treballs guanyadors: Vicky G. María Z. i Ánderson P. Podeu veure'ls a YouTube clicant l'enllaç.

Els qui preferiu endinsar-vos en la recreació i interpretació artística de l'obra literària, podreu elaborar per parelles, si ho desitgeu, un video literari seguint les passes que us relatarem en els apartats següents. L'experiència de crear videolits de novel·les i obres teatrals durant els darrers dos anys en 4t ESO i 1r de Batxillerat ens ha mostrat que soleu dissenyar-los en cinc formats i amb finalitats diferents:
  1. com un resum de l'obra (amb presentació de l'autor, de vegades);
  2. com una caracterització dels personatges principalment;
  3. com un booktràiler (a l'estil del cine, resum de moments estel·lars, sense contar el final i generant certa intriga tot promovent l'interés);
  4. assumint la veu d'un personatge o del narrador extern per a relatar experiències, opinions i sentiments no contats o només apuntats en l'obra literària (s'assembla a la "fanfiction").
  5. reproduint fidelment un fragment important de l'obra llegint-lo, millor que presentar-lo per escrit, i acompanyant-lo amb imatges complementàries o metafòriques i música adequada. 
Un altre gènere actual és la FANFICTIONLa fanfiction engloba totes aquelles obres fetes per admiradors d'una obra o saga canònica, on recreen escenes perdudes, usen els personatges, afegeixen episodis nous i continuacions a la història central de l'obra precedent. Es diferencia de les obres apòcrifes perquè la intertextualitat és explícita en forma d'homenatge; no intenten fer-se passar per obres de l'autor o autors inicials sinó emmarcar-se dins un mateix cercle o univers ficcional. Tampoc no s'ha de confondre amb la paròdia, ja que el to de la fanfiction és idèntic a l'original, i no humorístic o burlesc, ni amb el CROSSOVER, on un personatge s'introdueix en una altra obra. Predomina especialment entre la literatura fantàstica i de ciència-ficció i al món del còmic. Es pot considerar un tipus de pastitx.

Convé recordar que els models existents en la xarxa i la nostra classificació són una font d'inspiració per al guió del vostre propi projecte. Proveu de ser originals, i si no ho aconseguiu, imiteu sense vergonya algun dels models proposats. Sempre serà un vídeo literari.


B. ETAPES D'ELABORACIÓ DEL VIDEOLIT

1. PENSEU EL TEXT
Heus ací algunes idees. De segur que l'obra conté alguns passatges interessants, sorprenents, algunes frases que voleu destacar pel contingut o l'ensenyança. És possible que alguna situació creada en la història siga digna de menció per la bellesa o la lletjor, per l'emoció... Els personatges representen valors i actituds reprovables o bé lloables: els comenteu com a narradors externs o interns. Els escenaris i paisatges us suggereixen o porten a la memòria d'altres escenes viscudes personalment, d'altres relats llegits, pel·lícules... Qualsevol element de l'obra us pot dur a la ment una música o cançó, una novel·la llegida abans, una pel·lícula, un moment històric, un poema... Potser hi ha una cosa externa al llibre que voleu relacionar amb ell: el que us rodeja, el que passa al món mentre llegiu, com deu ser l'autor/a que l'ha escrit, què s'ha plantejat abans de posar-se a idear el relat, l'època en què està escrit. També podeu pensar què farien altres lectors abans / durant / després de la lectura del llibre, etc. Tot expressat amb les emocions que es viuen dins la història o que provoca la seua lectura.

La idea, doncs, és que tracteu d'expressar la vostra interpretació del relat o d'algun dels seus elements (interns o externs), o bé els suggeriments que us aporta, per mitjà de l'expressió visual, sonora i sobretot textual (escrita o narrada oralment de manera preferible) però d'una forma original, val a dir, originada únicament per vosaltres, tot i que siga amb materials reutilitzats.

2. PREPAREU EL TEXT, LES IMATGES I LA MELODIA

1.-Redacteu quins seran els textos que utilitzareu per a llegir o bé per a incrustar al peu de les imatges; cal que redacteu (o copieu de l'obra original) els passatges que utilitzareu. Una idea poden ser entre 5 i 8 fragments, d'una a tres oracions cadascú). Seran fragments originals vostres o extrets directament de la lectura. Si traslladeu el text escrit a la pantalla, intenteu que siguen fragments breus, de lectura ràpida. No ompliu les imatges amb més de dues línies de text, per exemple.
2.-Busqueu quines seran les imatges (o fragments de vídeo) que acompanyaran el text; podreu fotografiar vosaltres o buscar-les a Internet (9 imatges / fragments almenys). No sigueu redundants. Cal tenir en compte que les imatges complementen el text oral o escrit que acompanyarà el videolit, inclús en donaran més profunditat i aportaran metàfores visuals que l'enriquiran.
3.-Seleccioneu quina serà la peça musical o la cançó que acompanyarà com a banda sonora el videolit (indiqueu-ne el títol i l'autor als títols de crèdit finals)

3. PRODUCCIÓ DEL VIDEOLIT

Imaginem que ja heu vist alguns exemples de videolits i que teniu un guió o esborrany previ al voltant de la vostra lectura. Heu d'haver concretat una selecció de fragments de text que acompanyen les fotos, ja siga per a utilitzar-los com a peu de foto o com a inserció d'àudio llegida per vosaltres. Heu d'haver buscat o elaborat un grapat de fotos significatives per il·lustrar el vostre text. Recordeu que les imatges complementàries i de contrapunt, els símbols i les icones aporten més informació que la redundància absoluta entre una imatge descrita igual al text. Finalment heu de tenir preparada una peça musical adient. Algunes vegades l'ús de cançons pot distorsionar la comprensió del vostre text oral o del text escrit ja que tres fonts d'informació alhora (música, lletra de la cançó i text oral) entorpeixen el missatge que es pretén comunicar al vídeo.

Normalment se sol preparar tot el material en un Storyboard del qual us mostrem un retall ací. Ajuda a dissenyar el videolit, però no és obligatori fer-lo si us aclariu amb les vostres anotacions i la distribució del material amb què compteu.
IMATGE 1
Locució o text per a la foto
Efecte de música
1.pngAquesta és la meua signatura des d'avui. Us contaré què va succeir amb l'anterior des del moment que va desaparéixer de tots els papers...Comença lentament la melodia del famós càntic dels Carmina BuranaFortuna...
4. IMPORTANT: TÍTOLS DE CRÈDIT

No oblideu usar la primera o les dos primeres fotos per a indicar el títol del vostre treball (normalment: Videolit sobre + títol del llibre llegit autor del llibre + autors del videolit). Al final del vídeo, indiqueu el lloc on residiu (València) i la data de creació. A més, sempre és necessari esmentar la procedència de les fotos, el títol i l'autor de la cançó o música emprats i el programa d'edició del vídeo. Podeu esmentar optativament que és un treball de l'assignatura de Valencià, o de Literatura, i l'institut on estudieu.

5. POSTPRODUCCIÓ DEL VÍDEO

En acabar la preparació de l'esborrany, guió o storyboard, descarregueu-vos el programa Fotos Narrades 3 per a Windows. Programa que edita / crea vídeos només amb imatges / fotos.

>>> Fotos Narradas 3 <<< (des de carpeta personal)
>>> Fotos Narradas 3 <<< (des de Microsoft)

Programa alternatiu més potent per a crear vídeos amb fotos i vídeos vostres gravats en qualsevol format.
>>> Windows Movie Maker 2012 <<< (des de Microsoft)

Per a aprendre a manejar el senzillíssim programa Fotos Narrades 3 (PhotoStory3 en anglés), pengem un tutorial que explica el funcionament bàsic d'aquest editor de vídeo amb fotos.


Tutorial del programa Fotos Narrades 3 per Verbascripta


6. DIFUSIÓ I AVALUACIÓ

Els videolits que produïu cal que siguen projectats a classe i avaluats, també pels companys, tenint en compte els objectius que presenta la rúbrica de més avall. En 1r de Batxillerat (2013) hem elaborat col·lectivament aquesta matriu a fi que incorporeu deu aspectes que hem considerat importants en la creació i edició del vostre treball. Ens han inspirat els objectius que ja s'utilitzen per al relat digital personal. Llegiu-los abans de preparar el guió i editar el vídeo.



NOTA FINAL: Amb aquestes orientacions no es pretén limitar la vostra creativitat. Si teniu clar el projecte personal de videolit, seguiu la vostra intuïció o idea i porteu-la endavant.
- - - - - - -

C. Prova a fer un videolit de poesia amb Haikús

Et fornim tot el material necessari per a fer el teu propi videolit de poesia: el full amb 16 haikús, dos àudios Mp3 de música oriental, 18 imatges relacionades temàticament per a il·lustrar els poemes i els títols de crèdit, un projecte preparat de videolit... només hi falta la teua gravació de la lectura i la teua edició del vídeo amb Fotos Narradas 3, (programa descarregable clicant a l'enllaç).

>>> Per a fer servir el material, clica en aquesta carpeta de DROPBOX.

D. INFO D'AMPLIACIÓ
Per a saber més sobre l'activitat amb els videolits, llegiu quatre posts d'aquest blog i "El poder del videolit" en La Paraula Vola.

-Pàgina creada el 16 d'abril de 2013
-Darrera actualització, 21 de març de 2015

6 comentaris:

Anna Gascon ha dit...

Complet i efectiu article sobre el videolit. Amb el teu permís, me la duc a casa. Gràcies, moltes gràcies.

gandària gandària ha dit...

Toni, jo també me l'emporto. A l'IES Alfred Ayza hem presentat, dins els premis del mateix nom, una modalitat nova: la creació de videolits. I com ací ho expliques tan bé, et copiaré o enllaçaré la teua pàgina, si no et sap greu.
Milers de gràcies

Toni ha dit...

Maribel,
no t'he pogut contestar via @1entretants perquè ja no forme part de la xarxa. Pel que fa a la vostra proposta, m'alegra molt que us haja estat de profit (per allò de l'activitat amb videolits i els premis...) Potser caldria convocar un premi valencià destinat a promoure els videolits de batxillerat, etc. A verure si us animeu a dur-ho endavant.

Per descomptat que podeu fer servir aquesta i la resta de pàgines...

Salutacions i sort!
Toni

Muntsa Tortós ha dit...

Ui! quina troballa! Moltes gràcies per compartir la proposta, Toni.

http://bibliomanies.blogspot.com.es/
http://lleguacatalanabatxillerat.blogspot.com.es

aleix cort ha dit...

Bona feina, Toni. És emocionant veure que la feina començada ara fa una pila d'anys, primer com a format (2005) i després com a metodologia d'aprenentatge actiu a través d'un projecte de creació artística amb ajut de Cori Pedrola (2006), és útil. Esteu fent una feina enorme. Haurem de fer una festa un dia aquests per celebrar-ho! Mentrestant, potser t'interessa saber que l'últim videolit realitzat per a la ILC com a homenatge a una escriptora, pel Dia Mundial de la Poesia, va ser el dedicat a n'Antònia Vicens: "La poesia". Qualsevol cosa, ja ho saps! Endavant! ;)

Unknown ha dit...

Moltes gràcies per la teva feina. Recomanaré al meu alumnat la teva tasca i les teves explicacions i enllaçaré al meu bloc aquesta entrada, si no et sap greu.