dilluns, 28 de gener del 2013

Espai per a la prosa medieval

Aquests dies hem escoltat un bon grapat d'enregistraments per a observar la variació dialectal i els registres. No patiu, no podem fer-nos experts en el tema amb tan sols unes poques audicions. Els parlants competents d'un idioma només reconeixen les varietats dialectals amb l'ús prolongat de la llengua i el contacte amb parlants procedents d'altres zones geogràfiques. El que sí que haureu de fer és estudiar les diferències bàsiques que els fulls teòrics us detallen.

Ara canviem de terç i obrim un nou espai durant uns quants dies per a familiaritzar-nos amb alguns fragments de prosa medieval procedent dels textos més coneguts dels nostres autors. Hem fet una selecció puntual de 17 textos --que permeten tots els canvis que vulgueu-- per a acostar-nos a les obres capdavanteres de la nostra Literatura medieval i del segle d'or. Els gèneres principals són: (1) els "exemples" de Ramon Llull al Llibre de les bèsties; (2) un tractat de cavalleria molt influent en l'edat mitjana; (3) el gènere historiogràfic de les cròniques; (4) els llibres de cavalleria i (5) les novel·les cavalleresques (heu de conéixer-ne bé la diferència); (6) l'assaig filosòfic, i, per acabar, (7) la prosa religiosa i moral i (8) els sermons. Com veieu, serà relativament senzill diferenciar els gèneres i de segur que acabeu distingint els escrits dels diferents autors per mitjà dels temes i l'estil emprat.
Reproduïm el llistat de textos seleccionats, si bé, el vostre professor hi farà les modificacions que necessite.

Ramon Llull
01.-Exemple de la llebre i el lleó (p. 73)
02.-Llibre de l'orde de cavalleria (p. 78)
Les cròniques
03.-Jaume I: La conquesta de València (p. 82)
04.-Ramon Muntaner: Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular (p. 89)
Llibres de Cavalleria
05.-Blandín de Cornualla: El desencantament de la donzella (p. 91)
06.-Jacob Xalabín: Com Jacob Xalabín i la senyora Nerguis recuperaren el coneixement (p. 97)
Prosa moral
07.-Francesc Eiximenis: Com educar els jóvens ganduls (p. 102) ; 08.-Contra aquells qui amb art especial es fan bells hòmens contra tota natura ( p. 103)
09.-Anselm Turmeda: Disputa de l'ase (p. 112)
10.-Vicent Ferrer: L'alletament dels fills (p. 115); 11.-El perill de les romeries (p. 116)
Humanisme
12.-Bernat Metge: Lo Somni – En defensa de les dones (p. 126)
13.-Antoni Canals: Escala de contemplació – La Vall de Crist (p. 129)
Novel·la cavalleresca
14.-Curial i Güelfa: Infantesa de Curial (p. 194); 15.-La Güelfa s'enamora de Curial (p. 195)
16.-Tirant lo Blanc: ULL! La lectura serà del llibre complet durant el mes de febrer. Les activitats sobre aquesta lectura seran indicades al blog i a classe la propera setmana.
Isabel de Villena
17.-Vita Christi: Com el Senyor, predicant a Jerusalem, va convertir la noble i gran senyora Magdalena, atraent-la cap al seua amor i coneixença (p 239-241)
Joan Roís de Corella
18.-Tragèdia de Caldesa: Explicant un fet casual que li va ocórrer amb una dama (p. 242-245)

 A més, us oferim un esquema bàsic per al comentari dels fragments, que podreu ampliar amb les aportacions que es facen a classe.
  1. Qui és l'autor/a del fragment llegit: Presenta'l breument. Redacta també algunes línies per a introduir el llibre del qual forma part el fragment que comentes.
  2. Quin és el gènere literari concret i el tema del fragment.
  3. -Si és un fragment narratiu, resumeix els principals esdeveniments relatats (1/4 de l'extensió original del text.)
  4. -Si és un fragment de caràcter assagístic, basat en l'exposició d'idees, explica la tesi o opinió defensada i els arguments que s'hi donen.
  5. Destaca alguns mots o expressions de cada text, que formen part del registre culte, literari, ja siga pertanyent a la varietat històrica medieval o a l'actual, i explica'ls. Comenta l'estil del fragment o relaciona'l amb les principals característiques de la seua obra.
  6. Com t'imagines l'autor, els destinataris o l'època en què s'escriu i es llegeix aquest text.
  7. Relaciona el fragment (o el llibre de què procedeix) amb textos, gustos de lectura, modes o costums socials de l'actualitat.  
Per acabar, hem realitzat un comentari model d'un dels 17 textos per a orientar la redacció de les vostres pràctiques escrites de comentari amb textos en prosa: Bernat Metge: Lo Somni – En defensa de les dones (p. 126 de Les veus del Temps) Cliqueu si voleu llegir-lo o descarregar-lo. També us enllacem amb el pdf dels apunts teòrics de Literatura, per si algú necessita imprimir-los per tal d'estudiar-los. Recordeu que només heu de revisar els autors i les obres en prosa, des de Ramon Llull fins Roís de Corella (16 pàgines aproximadament): APUNTS.