Dijous passat, com a activitat de cloenda de l'any en Valencià, vam improvisar un concurs a fi de projectar onze videolits seleccionats entre els 24 audiovisuals sobre Terra baixa que alumnes dels quatre grups de batxillerat han realitzat com a treball creatiu de lectura a maig. Hem de confessar que alguns vídeos també bons es quedaren fora de la tria per tal d'introduir representants de tots els grups en una sessió curta. Tot i que els van penjar als blogs d'aula -els portfolis-, i que els vam veure a classe per avaluar-los amb la rúbrica coneguda, també calia fer-ne la difusió pública a l'institut per a dotar aquestes creacions amb la finalitat que tenen les obres audiovisuals amb fins educatius: arribar a bon nombre d'espectadors, fer-los gaudir amb les creacions i l'originalitat que cadascú posa en joc, conéixer-ne l'opinió dels espectadors, mostrar aprenentatges, generar una tradició de rendiment educatiu, etc.
El públic assistent es compongué principalment d'alumnes de 1r, 2n i 3r ESO, més alguns autors dels videolits, i professors de valencià i de tecnologia: no arribaria a la setantena d'espectadors. Es va repartir una papereta o full de puntuació amb els títols i l'autoria del videolits per tal que 40 alumnes i 5 professors fessen de jurat tot valorant d'1 a 5 cada obra i en triassen la preferida: dues activitats que ens pogueren permetre diferenciar un fet que comentarem de seguida.
Per problemes tècnics, dos videolits dels onze previstos no es pogueren projectar, però vam tirar endavant. Els espectadors estigueren atents i quedaren sorpresos de la qualitat tècnica i creativa dels companys de 1r de Batxillerat. Al final de la projecció replegàrem les paperetes (39 de vàlides) i procedírem a la suma de vots directes. Volíem atorgar dos premis diferenciats, el del públic i el dels professors, però acabàrem sumant tots els vots, i l'ordre va quedar així:
- Premi: Carlos Sanz - del 21T (9 vots), amb la valoració del públic de 4,459/5
- Premi: Silvia Calabuig - del 21T (9 vots), amb la valoració del públic de 3,891/5
- Sergio Ramírez, Daniel Melguizo i Andrea Ribas - del 21C (6 vots), amb la valoració del públic de 3,621 sobre 5
- Laura Fernández - del 21T (5 vots), amb la valoració del públic de 4,000/5
- Paula Berzal - del 21B (5 vots), amb la valoració del públic de 3,081 sobre 5
- Daniela Araujo - del 21B (3 vots), amb la valoració del públic de 3,756 sobre 5
- Lucía Saracino i Andrea Sarrión - del 21A (2 vots), amb la valoració del públic de 2,667 sobre 5
Els dos videolits restants no van ser votats i coincideix que la valoració que se'n féu quedava per davall del 2,5 sobre 5.
Un col·lega m'ha comentat durant l'acte que les puntuacions dels alumnes no podien ser gaire significatives, però entenc que sí que ho són: hem volgut comprovar en l'experiència la connexió d'aquest nou gènere amb els estudiants de secundària no experimentats i també el grau d'acceptació i de compromís en la participació d'un jurat popular. A més, les puntuacions, si teniu ocasió de contrastar-les amb les que vosaltres hi posaríeu, no són gens disbaratades, ans al contrari.
Cal observar certes diferències entre les votacions directes i la mitjana de les valoracions atorgades als treballs. No contradiuen en excés els resultats però sí que es diferencien una mica en les places intermèdies. El que resulta evident és la dificultat de triar quan només es dóna una sola possibilitat entre múltiples. Ho sabíem, per això volguérem facilitar una mica el vot individual incorporant una escala de puntuació (1-5), la qual havia de servir per a fer-los pensar i comparar tot usant xifres (subjectivitat) i no objectius, com ho fem a les rúbriques (més objectivitat).
Els dos guanyadors van rebre un llibre de lectura programat per a 2n de Batxillerat i la satisfacció que els seus treballs agradaren als més joves de l'institut. Una activitat més per a consolidar la pràctica creadora de videolits com a recurs didàctic de llengua i literatura. Confiem que no es pare ací.
- - - - -
Amplia la informació amb quatre entrades que duen l'etiqueta VIDEOLITS i la PÀGINA d'orientació per crear-ne.
- - - - -
Amplia la informació amb quatre entrades que duen l'etiqueta VIDEOLITS i la PÀGINA d'orientació per crear-ne.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada