Investigant per la xarxa m'he trobat un grapat de vídeos, missatges i fotos que promouen un concepte nou, un terme en anglés nordamericà que no es troba als diccionaris que he consultat: upstander. És cert que apareix definit en alguns webs, però no acabe de trobar el concepte semblant en valencià. Apareix oposat en l'eslògan: Be An Upstander, Not A Bystander. Per això m'agradaria molt comptar amb la vostra participació si us ve de gust esbrinar ací i allà què significa. Aquest vídeo el presenta acompanyat d'un conjunt de valors força interessants que també tenen els joves valencians. Però, com podrien dir ací què és un upstander? Si voleu, deixeu el vocable que penseu a l'espai de comentaris d'aquesta entrada. Es tindrà mooolt en compte. Només aquest cap de setmana!
2 comentaris:
Idees grans que porten pel bon camí
Després de passar-me, com habitualment, pel bloc de Primer de Bat vaig interessar-me molt i hem va cridar l’atenció aquesta entrada.
Quan la vaig llegir i vaig veure el vídeo, el cursor em va portar soles al buscador de Google per a saber més sobre els anomenats Upstanders. Pot ser, després de veure tot el que hi ha a l’entrada vaig fer-me una idea, però no vaig poder no saber més sobre aquesta, podríem dir, agrupació?
Investigant per la xarxa vaig trobar el significat de l'anomenat Upstander i diu: ‘Un Upstander és la persona que reconeix que ha fet malbé i tracta d’actuar per a fer el correcte. Ser un Upstander és ser un heroi, cal que ens esforcem per ajudar ,donar suport i protegir a algú que està sent agredit. En molts altres sentits, aquesta és una altra paraula per a definir a una persona responsable.’
Bully Bust podríem dir que és una comunitat que lluita per a convertir a la gent, a la població nord-americana, en persones que siguen capaços de defendre la intimidació i capaços de convertir-se en la solució a l’acusament, burles i violència en les escoles de la seua nació. Promouen una cultura d’Upstanders dins i fóra de les aules ajudant a pares, professor i estudiants.
Aquesta magnífica idea, va ser creada per una organització anomenada NSCC (National School Climate Center) per ajudar a les escoles a la integració de l’aprenentatge social i emocional, amb l’objectiu de promoure un clima escolar positiu, segur i amb la fomentació d’habilitats socials, emocionals, ètiques i acadèmiques.
Finalment, em pareix extraordinària la idea de promoure aquestes idees, valors i sobretot l’ajuda a totes aquelles persones que volen canviar i a tots aquells estudiants o professors que poden sofreixen algun tipus d’acusament als Estats Units i que hauria d’acabar-se tan prompte com siga.
Has fet una bona investigació al voltant dels "usptanders", Maria. A mi també m'agradaria aquesta presa de consciència social i d'actuació en favor dels perseguits, els oprimits, els marginats, etc.
Quant al terme en valencià, "herois" em sembla massa exagerat. "Activistes" s'acosta al nostre concepte europeu, però s'aplica a altres esferes socials.
La idea de posar-se dempeus, drets, per analitzar i encarar les injustícies socials i actuar en conseqüència, fins i tot contra l'opinió d'una majoria, sembla un valor que s'ha de promoure des de ja.
Gràcies per la teua valuosa aportació.
Publica un comentari a l'entrada